Vissza a kezdőlapra
Digitális domborzati állományA DigiKom Kft. több önkormányzat részére elkészítette domborzati fedvényeinek digitális változatát (referenciák). A digitális állományok egyrészt a Budapesti Kerületek Földhivatalában őrzött 1:1000 méretarányú, domborzati fedvények, másrészt az 1:10000 méretarányú topográfiai térképek alapján készültek. A nem EOV rendszerben készült szelvényeket EOV rendszerbe transzformáltuk. Így a domborzatot a már rendelkezésre álló digitális földmérési alaptérképpel együtt lehet megjeleníteni az alkalmazott térinformatikai program segítségével. A domborzati adatokat a megrendelő igénye szerint AutoCAD, Mapinfo, ArcView, MicroStation, ITR programok által kezelhető formátumban szállítjuk.

Az ábrázolt domborzati elemek

 
A domborzat rétegekre bontása

A fedvényt három rétegre bontottuk, hogy a térinformatikai rendszerben célszerűbben legyen felhasználható az adatállomány. Hiszen például a kótált pontok megjelenítése csak nagy nagyítás esetén indokolt, míg a szintvonalak megjelenítése kisebb méretarányban is élvezhető képet ad.
A digitális domborzati fedvény a következő információkat tartalmazza az egyes rétegeken:

 

Réteg

Tartalom

Megjelenítés

Attribútum

 

Szintvonalak

Szintvonal
Főszintvonal
Felező szintvonal
Eséstüske
Szintvonal magasság felirat

Piros
Vastag piros
Szaggatott piros
Piros
Piros

Magasság
Magasság
Magasság
-
Magasság
 

Kótált pontok

Magasság felirat

Fekete

Magasság

 

Egyéb

Rézsűk
Magasság különbség felirat
Vízmosás

Barna
Barna
Kék

-
-
-

 
A magasságok hozzárendelése

A szintvonalak és kótált pontok háromdimenziós feldolgozását valósítjuk meg, azaz minden szintvonal, kótált pont y koordinátája a saját magassága. Ez lehetőséget biztosít az elem magasság alapján történő leválogatásra. Az így elkészített állomány arra is alkalmas, hogy belőle digitális domborzat modellt vezessenek le. Ez mérnöki tervek, földtömeg számítás, látványtervek készítéséhez szükséges.

 
Digitális átalakítás

A szintvonalak digitalizálása, a rendelkezésre álló térképek függvényében, félautomatikus vonalkövető módszerrel vagy kézi digitalizálással történik. Az egyéb domborzati részletek, rézsűk, kótált pontok feldolgozása manuálisan történik. Az elkészített állományt szelvénymentesen adjuk át, a szintvonalak pontos csatlakozását a szelvényhatáron biztosítjuk.

 
Digitális domborzat modellek készítése

A digitális szintvonalak és kótált pontok alapján a térinformatikai rendszerekkel kezelhető digitális domborzat modell létrehozására is lehetőség nyílik. A rendelkezésre álló adatok alapján háromszögrács (TIN) vagy négyzetrács (GRID) modellek hozhatók létre, melyek tervezési, modellezési feladatokban felhasználhatók. Vállaljuk a használt térinformatikai rendszerhez illeszthető digitális domborzatmodellek létrehozását.