Vissza a kezdőlapra
LégifelvételekA légifelvételek térinformatikai rendszerbe illesztésekor elsősorban nem a drága megoldást jelentő újrarepültetésre, ortofotó készíttetésre kell gondolni. Az építészeti, építéshatósági felhasználáshoz általában elegendő a kisebb, 0.5-2 méteres pontosság. Az adattárakban nagy mennyiségben állnak rendelkezésünkre a különböző időpontokban készült, különböző méretarányú, jó minőségű légifelvételek, ortofotók és űrfelvételek.

Az ortofotók és űrfelvételek esetén is szükség lehet a képeknek a használt vetületi rendszerbe illesztésére (EOV, UTM, Mercator). Az ortofotók illetve űrfelvételek vetületi rendszerek közötti átalakítását elvégezzük.

A nyers állapotú fényképek és a nagyméretarányú digitális térképi állományok között több 10 -100 méteres elcsúszás is tapasztalható. Ez a megfelelő átalakítások elvégzése után egy nagyságrenddel csökkenthető, így a légifényképek pár méteres egybeeséssel már alkalmasak az önkormányzati feladatokhoz való felhasználásra.

Az esetleg több GB méretű ortofotók, űrfelvételek hatékony megjelenítése a nagyon gyors számítógépeken is lassú lehet. Képmozaik és képpiramis kialakításával biztosítjuk a hatékony megjelenítést. Szabványos WEB-es térkép szolgáltatás kialakításával (WMS) nagy számú kliens számítógépen biztosítjuk az ortofotók és űrfelvételek hatékony megjelenítését.

Több eltérő időpontban készült ortofotók/űrfelvételek összehasonlításához a böngésző programban elérhető megoldást kínálunk (egy minta).

Sok esetben az épületekről szeretnénk több információt kapni a légifelvételekből. Ilyen igényeket a perspektívikus (ferde tengelyű) légifényképekből nyerhetünk. Perspektívikus légifényképek kezelését is biztosítjuk a térinomatikai rendszerben.

A DigiKom Kft. vállalja az adattárakban meglévő légifelvételek felkutatását, beszerzését, szükség esetén digitális formába való átalakítását. Amennyiben szükséges a képeket a torzítások kiküszöbölésével illetve a vetületi rendszerek közötti átalakítással alkalmassá tesszük a digitális állományba történő beillesztésre. Az állományokat felhasználó igényeinek megfelelő formátumban és méretben állítjuk elő, előtérbe helyezve a orthofotó mozaik és piramis használatát a gyors és kényelmes kezelés érdekében. Vállaljuk az elkészített állományok különböző térinformatikai rendszerekhez (MapInfo, ArcGIS, AutoCAD MAP, QGIS, MapServer) illesztését és a digitális légifénykép adatbázis kezelését segítő alkalmazások telepítését, illetve speciális feladatokhoz való tovább fejlesztését. (Mapinfo fejlesztés)

Kattintson a képre egy jobb felbontású nézethez
10 cm felbontású ortofotó

Kattintson a képre egy jobb felbontású nézethez
Perspektívikus légifénykép