Vissza a kezdőlapra
Digitális pincetérképDigitális pincetérkép

A sűrűn alápincézet, illetve bányaművelés alatt álló területeken a nagy számú pince és járatrendszer állapotjellemzőinek nyilvántartását segíti a digitális pincetérkép. Ennek állományát a bányakapitányságoknál rendelkezésre álló, 1:1000 méretarányú, papíros alapú térképek, illetve az önkormányzatok nyilvántartási adatai alapján készíthetjük el. A következőkben egy a DigiKom Kft. által, MapInfo térinformatikai szoftverre létrehozott pincenyilvántartást mutatunk be.

A digitális térképen a természetben összefüggő több járatból, teremből álló pincerendszer egy pinceként jelenik meg, az állomány egymás alatt elhelyezkedő járatokat is tartalmaz. A pincéket az eredeti térképen használt jelölések alapján hét kategóriába soroltuk, ennek megfelelően eltérő mintázattal jelennek meg a képernyőn és az attribútum táblázatuk MEGJ oszlopa is tartalmazza az egyes kategóriákat. A fenti képen a jelkulcsban láthatjuk a különböző típusokat és megjelenítési módjukat.

A pince tartozékokat külön rétegen ábrázoltuk, ez a pincék bejáratait, szellőzőit, fal megerősítéseit tartalmazza.

Az elkészített pincenyilvántartás a már rendelkezésre álló digitális nyilvántartásba beilleszthető és a továbbiakban együtt használható az alaptérképi és domborzati rétegekkel, illetve légifényképekkel. Minden egyes pincét egy zárt felülettel ábrázoltunk. Ebből következően egyszerűen lekérdezhető az egyes pincék, vagy akár az összes pince területe. Ez a szerkezet alkalmas arra is, hogy más rétegekkel együtt vizsgálva lekérdezzük, hogy például hol vannak pincék fölé épített épületek.

Tartozékok jelkulcsa
 

Az adatbázis adatai alapján választ kaphatunk a felújításra szoruló vagy életveszélyessége miatt feltöltendő pincék számára, a kihasználtságra, a további hasznosításra váró pincék listájára, illetve összevethetjük a helyi iparűzésiadó-nyilvántartással is.

 
Pincehasznosítás tematikus térkép